59

бачили це

Мамині млинці

Мама почала йти від мене, і я зрозумів, що повинен взяти від неї що-небудь на пам'ять.

Не в фізичному сенсі, як пам'ятний предмет, хоча потім у мене він з'явився - кришталева сільничка зі срібним обідком з її старого весільного набору, а щось особливе, рідне, близьке й улюблене, а краще процес. І я вибрав. Це були млинці ...

Як йдуть мами від нас? Це дуже просто: вони слабшають, забувають слова, стають повільними, з човгаючою ходою, переривчастою мовою і втомою від дрібниць. І якщо ви - уважна дитина, то розумієте що відбувається. А якщо, ще у вашій родині мама, тато, сестра мають відношення до медицини, то з часом ви самі стаєте майже медбратом або медсином. І тоді не гайте часу!

В один із днів я приїхав в гості до мами. Вона, як завжди, запитує, що б я хотів поїсти. Я попросив млинців.

Тільки ми готувати їх будемо разом, мам, - сказав я, - І ще, я запишу твій рецепт.

Ідея їй дуже сподобалася, тим більше з'явився помічник, а їй вже було важко довго стояти біля плити.

Мама диктувала: на 20-25 млинців - 3 яйця, 12 столових ложок борошна з гіркою, 4 столові ложки рослинної олії, щіпка харчової соди, солі трохи, цукор не клади зовсім, 2 склянки теплого молока й останнім - склянку окропу. Перемішати, без грудочок.

Так, - говорила вона, - Обов'язково повинен бути крутий окріп. Тоді млинці будуть тонкі, прозорі, з маленькими дірочками. Як ти любиш.

Рецепт був записаний, приготування закінчені й ми приступили до випічки. Спочатку мама показала мені, потім я сам почав лити млинцеве тісто на розпечену сковорідку.

Крути сковорідку, - говорила вона, - нехай тісто розтікається рівномірно по всій поверхні. Млинець за млинцем росла гірка на тарілці. Раз по раз млинці виходили краще, кругліше, без дірок. Головне в цій справі: при перевертанні млинця не порвати його. Наука, скажу я вам!

За 2 місяці ми встигли пару раз спекти млинці разом з мамою.

Зі сметаною, варенням, медом, червоною ікрою, чорною (якщо ви сьогодні буржуй), якщо є час, то можна завернути в млинець сир з родзинками або м'ясний фарш з рисом. І все що тільки мені потрібно до цього достатку - це міцний чорний чай з молоком. Ммм ...

Ось уже 8 років, як я печу млинці сам. Я став профі, печу на двох сковородах, встигаю вкластися за пів години. Передав досвід дочкам, ділюся рецептом з друзями. І все одно, мої млинці не такі ж смачні, хоча виглядають так саме, а рецептура не порушена. Чогось їм не вистачає. Я пробую їх. Напевно, хтось міг би їх зробити краще, ніж я. І я точно знаю хто. Мама …

З мережі


Рейтинг: из 5